Hvorfor er det egentlig slik at vi elsker solen? Altså, selvfølgelig sett bort fra at vi er nordmenn og «aldri» virkelig får sett den? Det å holde seg varm krever ganske høy innsats fra kroppen vår. Og
visste du at kroppen reagerer på solstråler på samme måte som den reagerer på smaken av sjokolade? Ved å frigi lykkehormonet Serotin til hjernen.
Derfor elsker vi solen. Men for mye eksponering kan selvfølgelig være skadelig.
Kroppen har naturlige beskyttelsesmekanismer på plass for å beskytte oss mot solbrenthet. Det gjør den ved å spre ut UV-strålene som treffer huden slik at det ikke blir konsentrert på et sted. Det skjer ved at kroppen produserer melanin som er med på å gjøre det ytterste hudlaget tykkere.
Så kroppen er faktisk meget glad for solstråler, men vet også når «nok er nok».
For mye av det gode
Solbrenthet er en tilstand som kommer når solstråler skader huden og skaper en betennelse. Reaksjonen er at huden protesterer mot «overdosen» av UV-stråler og får en dyp rødfarge. Hvor lang tid vi kan være i solen uten å bli solbrent avhenger av vår naturlige hudfarge, hårfarge samt øyenfarge.
I tillegg til vår pigmentering.
Hvor mye sol kan huden min tåle?
Den beste måten å svare på dette spørsmålet er å henvise til Fitzpatrick-skalaen. Den ble opprinnelig laget av Thomas Fitzpatrick som gikk på Harvard Medical School på midten av 70-tallet. Skalaen brukes til å estimere hudens respons på UV-stråling ved å klassifisere ulike hudfarger etter forskjellige typer. Hvis man bruker lengre tid i solen enn kroppens naturlige beskyttelsesevne kan klare å betjene, så vil man få en viss grad av solbrenthet.
Her er skalaen:
PS! Merk deg at denne skalaen kun gjelder når man er ubeskyttet. Hvis man
Fem ting jeg gjør for å beskytte huden
1. I følge Fitzpatrick-skalaen har jeg hudtype II, så jeg vet at alt over 20 minutter i solen er skadelig med mindre jeg bruker ekstra solbeskyttelse. Når huden min er blek, altså primært når
sommeren nettopp har startet, bruker jeg solkrem med høy UV-beskyttelse. Gjerne SPF 30, 40 eller 50. Men på slutten av sommeren klarer jeg ofte å nøye meg med en god BB Cream eller SPF 10-15.
2. For å reparere «skader» jeg kan ha pådratt meg når jeg har vært utendørs har jeg alltid en god body lotion liggende. Om sommeren er jeg også ekstra påpasselig med å smøre øyekrem da huden rundt øynene er veldig sensitiv mot flass.
3. Prøver så godt jeg kan å dra utendørs når det er sol ute. Det er viktig at kroppen konstant produserer beskyttende pigmenter. Det kan hjelpe huden med å bli mer konkurransedyktig i kampen mot solbrenthet og hudkreft.
4. Ethvert middagsmåltid inneholder ingrediensene grønne grønnsaker, gulrøtter og tomater. Du har hørt om «betakaroten»? Karoten er et stoff som hjelper mot blant annet oksidasjon og solbrenthet. Alle disse matvarene er fylt med det stoffet, og det hjelper deg til å holde ut lengre i solen.
5. Jeg «gambler» ikke med helsen. Unngår lange dager på strendene i solen, bruker alltid solbriller for å forhindre rynker i og rundt øynene. Solkrem bruker jeg heller for mye av enn for lite.
Dette var mine tips til hvordan jeg unngår solbrenthet om sommeren. Har du andre tips som du ønsker at våre lesere skal få med seg?
Du er alltid velkommen til en diskusjon i kommentarfeltet under artikkelen.