Vi alle kjenner til følelsen man får etter et langt bad. Huden føles tørr og rynkete. Trangen til å smøre krem ut over hele kroppen kan være meget stor.
Og det er ikke akkurat rart. Du visste det kanskje ikke, men vann er egentlig ikke særlig godt for huden. Spesielt ikke store mengder vann. Når man lar huden eksponeres for varmt vann over en lengre periode vil det ytterste fettlaget på huden løsne. Man mister med andre ord sin beskyttelse. Og desto lengre tid du dusjer eller ligger i badekaret, desto større sjanse er det for at huden tørker ut og sprekker.
Vask ansiktet kun på kveldstid
Du kjenner deg kanskje igjen i at du vasker ansiktet både om morgen og kveld? Det er strengt tatt ikke nødvendig. Det å vaske ansiktet grundig over en periode på 3-4 minutter er mer enn nok for
at huden får den fuktigheten den trenger. Allikevel betyr ikke det at du ikke skal bruke gode produkter til å rense huden. Dette gjelder spesielt hvis du er av typen som sliter med akne og kviser. Flere forsøk, deriblant et på det velkjente Standford-universitetet, har blitt utført for å se sammenhengen mellom vask av ansikt og kviser.
Den mest kjente studien viste at vann ikke klarer å drepe kviser alene. Med andre ord hadde det ikke noen betydning for testdeltakerne hvorvidt ansiktet ble vasket 1,2,3 eller 4 ganger. Antall kviser, samt størrelsen på dem, ble målt til å være det samme.
Det overrasker deg kanskje? Myten om at hyppig ansiktsvask er god mot å forhindre kviser har jo blitt gjenfortalt så mange ganger at det nærmest har blitt noe «alle» tror på…
Hvor ofte bør man dusje?
Flere studier har vist at det egentlig er ganske likegyldig for huden hvor ofte man går i bad. Dette er selvfølgelig betinget av at man ikke dusjer alt for ofte. Vi vet naturligvis at bakterienivået på overflaten av huden spiller en viktig rolle for at huden skal holdes ren og pen. Desto sterkere fett- og bakterielag på overflaten av huden, desto større sannsynlighet er det for at man har en pen hud.
Independent har skrevet en ganske god artikkel som både viser hvor ofte vi dusjer, men også hvilken frekvens som er «riktig». Studier viser at rundt 70 % av alle mennesker i den vestlige verden dusjer eller går i bad hver dag. Det er mye.
Men er det sånn at vi «overdusjer»?
Professor Stepen Shumack, som er en av verdens ledende innenfor hudforskning, sier følgende til avisen:
«Det er kun de siste femti-seksti årene at mennesker har begynt å vaske seg så mye som vi gjør i dag. Egentlig er det ikke drevet av et behov for menneskers hygiene, men noe samfunnet har skapt. Det er et sosialt press å lukte godt og unngå kroppslukt. (…) Hvis man dusjer for mye vil man også miste det ytterste fettlaget på kroppen. Dette fettlaget produserer kroppen for å beskytte hudcellene.»
Med andre ord kan det absolutt være hemmende å dusje alt for mye. Men du er heller ikke alene hvis du føler at du bare MÅ en tur i dusjen før du drar på jobb hver morgen.
Vann og såpe kan ødelegge dette.
Allikevel skal man ikke dysse ned viktigheten av å ta seg et bad eller dusje. Velvære og hygiene er viktige elementer i alles liv. Men allikevel må det påpekes at det ikke er noen vitenskapelige beviser for at huden har særlig godt av å bli vasket med vann.
To tips: kaldt vann og mild såpe
Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse på deg, men det er bedre for huden å bli vansket med kaldt enn varmt vann. Nøkkelordet her er tørke. Kaldt vann er mye mer skånsomt mot huden i form av å ikke fjerne fettlaget. Derfor tørker ikke huden ut noe særlig når man har vært utendørs i regnet over en lang periode. Hvis du ligger i et varmt badekar i mer enn 30 minutter, så er det en helt annen historie.
Bruk gjerne også både mild såpe og shampo. Kosmetikkindustrien har vært klar i sin tale: forbrukerne ønsker nå mer og mer økologiske og allergivennlige produkter. Produkter som er mindre syntetiske vil få bedre og bedre salgstall. De er også mye bedre for huden.
I denne artikkelen anbefaler vi to forskjellige shampotyper som både fungerer mot fett hår og som er mild mot håret.
Tenk miljøvennlig – dusj mindre
Et siste punkt vi kan nevne er dette med bærekraftighet. For hvor ofte dusjer du egentlig? Det er en av mange faktorer som spiller inn når man gjør opp miljøregnestykket sitt. Eller hva med sitt finansielle regnestykke? Visste du ar varmt vann faktisk koster husholdningen mange tusen kroner hvert år?
Unilever utførte en studie på britiske husholdninger som, etter alt å tyde, også kan overføres til de trendene man ser hjemme i Norge. Et par ting som ble avslørt i den studien var:
– Gjennomsnittsdusjingen tar åtte minutter.
– Dusjing koster en gjennomsnittlig familie 416 pund hvert år, noe som er cirka 4500 norske kroner.
– Unge gutter er de som dusjer lengst. Derimot er det tenåringsjentene som dusjer hyppigst.
Hvor lenge pleier du å dusje?
Legg igjen en kommentar