Myter om kosmetikk og sminke
Etter å ha gått i sømmene på kosmetikkbransjen de siste dagene har jeg kommet frem med en artikkel om de forskjellige mytene om sminke. For det er en del merkelig der ute som skrives på forskjellige blogger, og som ikke har noen ting med virkeligheten å gjøre.
Selvfølgelig er det vanskelig for den jevne forbruker å vite hva som er fiktivt og hva som er fakta når man har 1000 norske sminkebloggere som kaster seg på hylekoret så fort de har hørt noe fra noen venninner. Og sånn er det myter endres fra fiktivt tull til fakta.
Men her er jeg i hvert fall i gang med å avdekke de største mytene som tilhører sminke og kosmetikk.
Myte: Parabener er farlige!
Nei, parabener er i utgangspunktet ikke farlige. Konserveringsmiddel (som parabener tross alt er) tilsettes i kosmetikk og mat for å bekjempe diverse bakterier og andre mikroorganismer som kan endre produktets lukt og konsistens.
Grunnen til at parabener fungerer til sitt bruk i kosmetikkindustrien er fordi det er det konserveringsmiddelet som er mest allergivennlig. Myten om at det er et farlig stoff kommer som følge av at noen har hatt mistanke om at det kan være kreftfremkallende, men dette har aldri blitt bekreftet – til tross for iherdige forsøk på å bevise det.
Det er ingen grunn til bekymring da alle farlige typer parabener for lengst er bannlyst av norske myndigheter i all overskuelig fremtid.
Myte: Parfymefrie produkter er mindre skadelige
Dette er kun sant dersom du er allergisk mot et parfymestoff. Selv er jeg det, og styrer dermed unna sminke som har parfyme i seg.
Det er riktignok ikke sånn at ”parfymefri sminke” nødvendigvis betyr at den faktisk er parfymefri. Regelen er sånn at en ingrediens kan ha flere funksjoner, så man kan tilføye et produkt som har et annet formål, men som også hjelper med å legge til duft.
Men uansett; hvis du er allergisk mot parfyme, sånn som jeg er, så synes jeg at du skal velge parfymefrie varianter. De finnes det nok av.
Myte: Fargestoffer er skadelige
I de aller fleste tilfeller så er svaret NEI, fargestoffer er ingen årsak til noen allergiske reaksjoner eller skader.
Myte: Silikon brukt i kosmetikk gir uren hud
Til tross for at det finnes utallige forskningsrapporter som tyder på det motsatte, så tror folk fortsatt at de skal holde seg unna silikonholdig sminke. Det er enkelte kosmetikkbedrifter som velger å bruke silikon fremfor mineralske oljer, noe som er helt uproblematisk (sett bort fra at kvaliteten kanskje ikke er helt den samme). I flere foundationer og concealere er dette tilfellet.
Riktignok er det to tilfeller hvor silikon neppe er gunstig:
1) Bruk i hodebunnsregionen.
2) Påført på betent eller irritert hud.
Myte: Alkohol tørker ut huden
Du har kanskje sett at alkohol brukes i mange ”kvise-kremer” og andre former for ansiktsvann som skal ha en rensende effekt. Og når du bruker disse produktene vil du
kanskje merke at huden tørkes ut (dreper aknen) og du er nødt til å gå over med et jevnt lag ansiktskrem i etterkant?
I så fall kan jeg hjelpe deg med å konkludere med at; jo, alkohol tørker ut huden. Men som sagt finnes det metoder å gjenskape fuktigheten i huden på, så det å holde seg helt unna alkohol er et dumt valg – spesielt om du har uren hud som trengs å tas hånd om.
Det finnes blant annet mye alkohol i våtservietter som er vanlig å dele ut på fly etc. Og du merker vel ikke stort til at hendene dine tørker veldig ut over en lengre periode etter å ha brukt dem?
Nemlig.
Myte: Lanolin er allergifremkallende
Tidligere har det vært et stort problem at tilleggsstoffet Lanolin har vært kilde for manges allergier – et faktum som nyere teknologi heldigvis er i ferd med å utvanne. Lanolin har den egenskapen at den gir huden fuktighet og er tilsatt i mange hudkremer.
Det var den dårlige produksjonsmetoden av Lanolin som gjorde at det i mange tilfeller var allergifremkallende, men nå i dag har teknologien kommet såpass langt at man er i stand til å produsere en renere utgave av lanolin. Du skal ikke være redd for å bruke produkter som er tilsatt dette stoffet.
Myte: Økologiske og organiske produkter er alltid sunnere
Som regel stemmer dette ganske bra. Naturlige ingredienser er gjennomgående bedre for kropp og helse enn tilleggsstoffer, det er noe de aller fleste er med på. Men det er også blitt bøyet og tøyd en del på definisjonene av ”økologi” og ”organisk”, noe som er blitt et problem.
I markedsføringssammenheng er det nå blitt utrolig populært å bruke disse uttrykkene, noe som gjør at man gjør sitt ytterste for å få brukt dem – noe som igjen er et problem da man ikke kan ha kontroll på hva som er korrekt.
Myte: Det er vanlig å teste kosmetikk på dyr
Det er lovgivning over hele det europeiske kontinent på at man ikke kan teste produkter på dyr. Så enkelt er det. Til tross for dette er det mange selskaper som reklamerer med at deres produkter ikke er testet på dyr, noe som egentlig bare er et salgstriks.
Med mindre du handler fra utenlandske nettbutikker (utenfor USA), så tror jeg neppe du skal være særlig bekymret for at de produktene du kjøper har blitt testet på dyr.