Det finnes et utall myter rundt omkring på internett som får lov til å spres og etter hvert utvikler seg til å bli noe veldig mange mennesker tror på. Nå de siste årene har det også dukket opp en del myter som omhandler solkrem, og de fleste brukes av folk i tenårene og starten av 20-årene som prøver å finne på unnskyldninger for å unngå bruk av solkrem og heller bli «kjappere brun om sommeren«.
Problemet med internettet er at det ikke finnes noe filter. Ingen som trenger å bekrefte at det du skriver er sant. Hvis vi skrev en artikkel om at solkrem ga deg kreft, så ville noen folk funnet den og lest den. Og trodd på det. Og, potensielt sett, økt sjansen sin for kreft som følge av at de ikke brukte solkrem.
Derfor er det viktig med artikler som dette. Artikler som setter myter på dagsordenen.
Myte 1: Solkrem kan føre til vitamin D-mangel.
Det er en viss uenighet om dette spørsmålet, men noen hudleger tror (og ingen studier har
vist) at solkremer forårsake vitamin D-mangel. Dessuten finnes vitamin D i matvarer som laks og egg, samt i melk og appelsinjuice.
La oss konkludere på denne måten; uavhengig av om solkrem fører til D-vitamin-mangel eller ikke, så skal du ikke la være med å bruke det. Det finnes flere andre måter å skaffe seg D-vitamin på. På samme tid er solkrem den aller tryggeste og beste måten å beskytte seg mot farlige UVA- og UVB-stråler på.
For hva du mister gjennom «solingen» kan du enkelt ta igjen ved frokost- eller middagsbordet.
Myte 2: Hvis det er kaldt utenfor trenger man ikke solkrem.
Dette er ikke sant. Opptil 40 prosent av solens ultrafiolette stråling når jorden på en helt overskyet dag. Denne feiltolkningen fører ofte til de mest alvorlige solbrenthet-tilfellene,
fordi folk tilbringer hele dagen utendørs uten å smøre seg.
Smør deg alltid hvis temperaturen er høy nok og du merker at solen skinner litt igjennom skyene.
Nordmenns livsstilsendring i forhold til tidligere er at flere og flere velger å nyte solen om sommeren, og det er færre og færre som smører seg med solkrem. Det er en grunn til at Norge er et av de landene med flest påvist tilfeller av føflekk- og hudkreft.
Myte 3: Åtti prosent av soleksponering kommer som et barn, så det er for sent å gjøre noe med nå.
Dette er en myte som i stor grad baserer seg på en feiltolkning. En fersk multisenterstudie viste at vi får mindre enn 25 prosent av vår totale soleksponering etter å ha fylt 18 år. Men det er fortsatt sånn at man etter å ha blitt myndig er eksponert for potensielt farlige UV-stråler som kan føre til hudsykdommer som feks hudkreft.
Konklusjon
Til tross for at vi kun har listet opp tre myter i denne artikkelen, så finnes det veldig mye annet der ute. Alt går egentlig på å være kildekritisk. Spør deg selv: «Hvilken person er det som har sittet og forfattet dette?».
Dobbeltsjekk alltid informasjon du får via lugubre internettsider. Ingenting er så trist som å sette helsen sin på spill fordi man har studert feilinformasjon. Og til slutt : bruk solkrem når du er ute og soler deg! Huskeregel: bedre med for mye enn for lite solkrem.
Legg igjen en kommentar